Què em passa que no entra…?

VaginismeEts incapaç de posar-te un tampó perquè no entra? Quan tens relacions sexuals no pots aconseguir la penetració? Tens dolor durant o mentre fas el coit? Poses excuses o evites mantenir relacions sexuals perquè no t’entra? Sents com si la teva vagina es tanqués? Tens por al sexe amb penetració? La teva ginecòloga no ha pogut acabar la visita per la impossibilitat d’explorar-te?

Si t’has sentit identificada amb alguna d’aquestes situacions, benvinguda i tranquil•la, no estàs sola, moltes noies es troben en la mateixa situació que tu i han trobat la solució a aquestes dificultats. Com? Anem per parts, primer de tot posem-li nom al que està succeint:

Quan sentim dolor durant les nostres relacions sexuals parlem tècnicament de disparèunia, i en algunes ocasions pot desembocar en un vaginisme, ja que tendim a evitar aquelles situacions que ens provoquen mal. El vaginisme és la contracció involuntària de la musculatura vaginal impedint la penetració, ja sigui d’un dit, d’un tampó o del penis. Aquesta impossibilitat crea molt malestar a la persona que la pateix (i a la seva parella) afectant la seva qualitat de vida de forma important, i pot derivar amb altres disfuncions sexuals com la falta de desig sexual, per exemple.

Moltes noies triguen molt temps a consultar-ho amb un especialista, sigui per vergonya o por, perquè creuen que són les úniques a les quals els hi passa, perquè no saben ben bé a on anar, o simplement perquè no els genera “cap malestar” fins al moment que busquen un embaràs i necessiten, evidentment, la penetració en el seu joc sexual.

La majoria de casos de vaginisme tenen com a causa principal aspectes psicològics, però el treball en equip és fonamental, per aquest motiu és possible que en algun moment del procés es recomani una visita ginecològica i/o de fisioteràpia, per a treballar l’aspecte més orgànic.

L’experiència ens demostra que les emocions estan estretament lligades amb la nostra activitat sexual i exerceixen un paper molt important. Les pors irracionals, l’ansietat, la depressió, alguna preocupació amb el nostre aspecte físic, complexos, la por a l’embaràs o a contraure alguna malaltia o infecció de transmissió sexual, haver patit algun tipus d’abús o agressió sexual, dificultats amb la intimitat o en la relació de parella, entre moltes d’altres coses, poden ser l’origen d’aquestes dificultats.

L’educació que hem rebut també hi juga un paper important. Mites i falses creences entorn de la nostra sexualitat, aspectes morals (què està bé i què no està bé) o el desconeixement del nostre cos, entre d’altres, poden influir també en el manteniment del vaginisme.

Iceberg Vaginisme CJLa metàfora de l’iceberg ens serveix moltes vegades a consulta per esquematitzar de forma visual el que està passant i entendre’n l’origen que ens guiarà cap a la solució. Imaginem un iceberg, on la punta que sobresurt de l’aigua seria el símptoma visible, en aquest cas el vaginisme o la disparèunia. El que queda a sota l’aigua, que no veiem a simple vista, i que és el que sustenta i aguanta a l’iceberg (el símptoma), conté tots aquells aspectes sobre els quals haurem de treballar: pors diverses, complexos, mites i falses creences entorn de la penetració i la sexualitat en general, inseguretats…, per tal de solucionar-ho.

Has identificat que s’amaga sota l’aigua del teu iceberg?

El vaginisme té solució. Si sola no te’n surts, no ho dubtis i demana ajuda.

Mariona Busto
Psicòloga. Especialista en Teràpia Sexual i de Parella
mbusto@iesp.cat - @marionabusto

Bookmark the permalink.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

Podeu fer servir aquestes etiquetes i atributs HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>