Teràpia sexual

Què és la teràpia sexual i com funciona

CJ TSLa teràpia sexual consisteix en un conjunt de tècniques i estratègies psicoterapèutiques que tenen com a finalitat resoldre els diferents tipus de dificultats sexuals que afecten a les persones i a les parelles.

En termes generals les dificultats entorn la sexualitat es caracteritzen per una alteració del procés del cicle de resposta sexual. Aquestes solen tenir un origen multicausal, és a dir no parteixen d’una causa única i definida, sinó que es deuen a una certa varietat d’aspectes que poden ser psicològics (educació, religió, context social, experiència sexual, relació de parella, etc.) i/o físics (en aquest cas el tractament hauria de ser de tipus mèdic).

Per tal de discriminar adequadament quins són els elements que han generat la dificultat i crear un adequada intervenció, és imprescindible una acurada recollida de dades.

Alguns dels motius de consulta més freqüents són:

  • Dificultats per aconseguir l’orgasme (Anorgàsmia)

Aquesta és una de les consultes més freqüents que ens trobem dins el programa de Consulta Jove. La consulta pot ser deguda a diversos motius, com per exemple: no se sap què és un orgasme perquè mai s’ha viscut o hi ha dificultats per aconseguir-lo. Aquesta situació pot generar molts dubtes i inquietuds, tan en la persona que ho viu com en la parella.

  • Dificultats en l’ejaculació (Ejaculació precoç o Ejaculació retardada)

Aquests tipus de dificultats es basen en la incapacitat de poder controlar l’ejaculació. Generalment, a peu de carrer, es pot entendre com la durada de la relació sexual des que hi ha l’erecció fins al moment de l’ejaculació. Nosaltres treballem des del punt de vista que l’ejaculació s’ha de valorar en funció de la percepció que un mateix té sobre el control de la seva ejaculació.

  • Dificultat per aconseguir la penetració (Vaginisme)

El vaginisme és una de les consultes que sovint rebem per part de noies o dones. El vaginisme és la impossibilitat d’aconseguir una penetració, a causa d’una contracció involuntària de la musculatura de la zona genital externa i/o interna (musculatura pèlvica). Si és dóna aquesta dificultat i s’intenta realitzar una penetració, aquesta pot cursar amb dolor i pot provocar una sensació de desprotecció o malestar a la persona que la pateix.

  • Dolor en les relacions sexuals (Disparèunia)

A diferència del vaginisme, la dispareunia fa referència al dolor genital en les relacions sexuals, sense una contracció de la musculatura pèlvica. Tot i que aquesta dificultat  pugui semblar més d’índole femenina, hem de tenir en compte que les parelles també es poden veure afectades, ja que el fet o la idea de poder generar dolor a l’altre pot provocar angoixa i por a l’hora de mantenir relacions sexuals.CJ TS frases

  • Dificultats en aconseguir o mantenir l’erecció (Disfunció erèctil)

La disfunció erèctil és la dificultat per aconseguir o mantenir l’erecció durant les relacions sexuals. Les persones que tenen aquesta dificultat generalment mantenen relacions sexuals acompanyades de pensaments i sensacions angoixants. Per aquest motiu, la relació de parella també es pot veure afectada.

  • Manca de desig sexual (en homes i dones)

La manca de desig sexual és una de les consultes que rebem amb més freqüència, tan en homes com en dones. La falta de desig és la inexistència, la pèrdua o la disminució de la motivació per a mantenir relacions sexuals, de manera individual o en parella. Aquesta falta de desig pot ser causada per diversos factors, ja que sovint quan una persona està passant per una època complicada a nivell personal o de parella, una de les àrees que primer pot quedar afectada és la del desig.

  • Fòbia sexual i/o aversió al sexe

La fòbia sexual i/o aversió al sexe, es presenta com un rebuig a tot allò relacionat amb el sexe i les relacions sexuals, i en moltes ocasions por anar acompanyat de por o angoixa. Aquesta situació, en diverses ocasions, pot provocar dificultats en les relacions amb els altres ja que es podria presentar cert malestar davant de situacions relacionades amb la sexualitat.

  • Addicció al sexe

Com totes les addiccions, aquesta implicaria una pèrdua de control i el conseqüent patiment. Per exemple, en una addicció al sexe la persona deixaria de fer coses importants per dur a terme conductes relacionades amb la sexualitat i/o que poguessin perjudicar la seva vida (com per exemple no anar a treballar per mirar pornografia, deixar d’estar amb la parella o la família o fer constants pauses a la feina per masturbar-se, gastar-se molts diners en telèfons eròtics, etc.). Per tant, la conducta addictiva interferiria en la rutina diària de la persona.

O qualsevol altra cosa que dificulti les teves relacions sexuals.

Comments are closed